Natuurlijk wilt u uw kostbare terras, tuinpad of oprit zo lang mogelijk mooi houden. Dat begint al bij de plaatsing: alleen bestrating die volgens de regels van de kunst geplaatst is, op een stevige en vlakke ondergrond, komt ten volle tot haar recht. Een aantal aandachtspunten maken u het werk een flink stuk makkelijker:
FUNDERING
De basis van elk terras, oprit of pad wordt gevormd door een degelijke fundering. Een goede fundering bepaalt het eindresultaat en de duurzaamheid van elk project. Doordat iedere situatie echter anders is, wordt ieder project persoonlijk berekend.
ALGEN- en MOSAANGROEI
Gladmakende organismen als algen en mos gedijen het beste op een wat poreuze en vochtige ondergrond. Vooral op schaduwrijke plekken is een bestrating met poreus gesteende of tegels zeer bevattelijk hiervoor. Op een zeer zonrijke plek hebben algen en mos veel minder kans om zich te ontwikkelen.
Wat is er te doen tegen algen- en mosaangroei
Allereerst kunt u bij de keuze van het type bestrating dat u wilt gaan gebruiken rekening houden met de poreusheid ervan. Des te schaduwrijker de plek des te minder poreus moet de bestrating zijn om problemen te voorkomen. Als u trouwens na de aanleg van de bestrating met enige regelmaat veegt met fijn zand dan hebben algen, mos en ander onkruid veel minder kans om tot wasdom te komen. Ook gemetselde ornamenten of tuindelen zijn trouwens zeer bevattelijk voor algen- en mosaangroei.
Algen verwijderen
Bij de aanpak van algen kan de hogedrukspuit goed van pas komen. Echter hiervoor geldt dat dit kan leiden tot verzakkingen omdat het zand dat tussen de bestrating en er onder ligt vrij gemakkelijk ook weggespoten wordt. Een goed alternatief dat wel wat meer werk en doorzettingsvermogen vergt is met een harde bezem, wat groene zeep of soda en heet water de algen te lijf te gaan. Na verwijderen van de algen kan de bestrating het beste regelmatig geveegd worden met behulp van fijn zand. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
Mos verwijderen
Met behulp van een plamuurmes of ander vrij scherp gereedschap kunt u mos het beste verwijderen. Let hierbij wel op om de bestrating niet te veel te beschadigen of in te kerven. Zeker als wat verfijndere materialen zijn gebruikt wordt de bestrating er anders niet mooier op. Eventueel kan ook een hogedrukspuit gebruik worden. Echter dit kan leiden tot verzakkingen omdat het zand dat tussen de bestrating en er onder ligt verij gemakkelijk ook weggespoten wordt. Na verwijderen van de mos kan de bestrating het beste regelmatig geveegd worden met behulp van fijn zand. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
Tips en adviezen
Kies een niet al te poreuze soort bestrating zeker op schaduwrijke en vochtige plekken.
Veeg de bestrating regelmatig schoon met behulp van fijn zand. Dit voorkomt de aangroei van algen, mos en ander onkruid.
Verwijder mos met een plamuurmes of een ander vrij scherp gereedschap. Let hierbij echter wel op de bestrating niet te veel te beschadigen of in te kerven.
Verwijder algen met de hogedrukspuit of met een harde bezem, heet water en groene zeep of soda.
Pas bij het gebruik van de hogedrukspuit op dat er geen verzakkingen plaatsvinden doordat te veel zand wordt weggespoten.
KALKAANSLAG
Verschijnen er witachtige vlekken op uw bestrating? Geen nood, het gaat om kalkuitbloeiing of kalkuitslag. Deze manifesteert zich als witte sluiers of strepen.
Belangrijk is te weten dat kalkuitslag de kwaliteit van het beton op geen enkele manier beïnvloedt.
Verwijderen van kalkuitslag
In contact met lucht carbonateert vrije kalk vrij snel. De kalkuitslag zal dus na verloop van tijd vanzelf verweren.
Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het helaas duurt. Geduld is de beste remedie tegen kalkuitslag!
U wilt er toch iets aan doen?
Er zijn in de handel producten verkrijgbaar om kalkuitslag te behandelen. Denk er echter aan dat de textuur en kleur van uw bestrating door het gebruik van chemische
reinigingsmiddelen lichtjes kunnen wijzigen. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen: